Lean bouwen in Nederland

Boekenkasten vol zijn er al geschreven over LEAN produceren of de toepassing van SIX SIGMA.
Deze week kwam er tijdens een van mijn surftochten op internet een promofilm voorbij waarin een projectleider van een groot bouwbedrijf en een groothandel in bouwmaterialen samen een LEAN project promoten dat ze samen hebben uitgevoerd.

Alle voordelen, van samenwerking tot uitvoering en van planning tot transport passeerden de revu. Het was allemaal superstrak en goed georganiseerd.

Geweldig nieuws zou je kunnen zeggen en dat is het in principe ook, in ieder geval voor de bouwbranche.

Maar laten we eerlijk zijn, het is niets nieuws als je het vergelijkt met de automotiv waar LEAN produceren al sinds Henry Ford is ingeburgerd.
Als de automotive geen LEAN productie zou toepassen zou elke auto een veelvoud kosten van het bedrag waar je de auto momenteel voor kan kopen en datzelfde geldt ook voor de productie van elektronica, levensmiddelen, schoonmaakmiddelen en voor alle andere producten in branches waar grote omzetten worden gehaald en waar grote aantallen worden geproduceerd.
Dat doen deze industrieën al decennia op deze manier en ze passen steeds meer automatisering en analyse toe op hun processen om steeds maar weer betere kwaliteit tegen een betere prijs te produceren. Volgens mij gebruiken zij de kreet LEAN niet eens meer en zit LEAN gewoon in hun genen.

En dan komt de bouw in 2014 met de laatste nieuwe ontwikkeling……LEAN bouwen.

Neem dan de modulaire aanbouwen van iXpando.
Je kunt met dit bouwpakket een aanbouw of woonhuis bouwen met de precisie van een LEGO-blok of met de keuzevrijheid van een IKEA-kast.
De modulaire onderdelen van iXpando hoeven niet elke keer weer te worden doorgerekend en al helemaal niet elke keer opnieuw te worden ontworpen. Ze zijn zoals ze moeten zijn en met een precisie waar geen enkel ander bouwsysteem zich momenteel mee kan meten.

“En de prijs dan?”, hoor ik je nu al hardop denken. Die is bijna altijd 30 tot 40% goedkoper dan bij een traditionele gebouwde aanbouw of woning en dan hebben we het nog niet eens over de hogere kwaliteit, de hogere isolatiewaarde, de reductie van CO2 en een reductie van de bouwtijd van maar liefst 80%.

Ontwerpen met speciale en dure software? Speciale gereedschappen of apparatuur? Speciale opleiding?
Het is allemaal niet nodig bij het toepassen van het modulaire bouwsysteem van iXpando, want je kunt met dit bouwsysteem zelf ontwerpen of laten ontwerpen met een configurator op de website of met het gratis door Google ( en later verkocht aan Trimble ) ontwikkelde tekenprogramma Sketchup. Binnen afzienbare tijd komt iXpando zelfs met een eigen plugin van Sketchup waarmee, online, de prijs exact en zonder verrassingen kan worden bepaald en dat “in a split second!”

Oh ja. we zouden het bijna vergeten: De CO2 reductie van iXpando.
De kreet CO2 reductie waren wij al bijna vergeten want als je overwegend werkt met hout dan ben je aan het werken met gebonden CO2 en afhankelijk van de uitvoering kun je zelfs stellen dat volledig houten gebouwen CO2 nodig hebben ipv dat ze CO2 gebruiken.
Zelfs de transportbewegingen worden bij het modulaire systeem van iXpando gereduceerd met ca. 80% ten opzichte van een traditioneel toegepast bouwsysteem.

Ook de planning en inkoop van een bouwwerk heeft bij een modulair bouwconcept bijna geen aandacht meer nodig, want alle onderdelen worden als een bouwpakket aangeleverd. Eenvoudiger is bijna onmogelijk!

Al met al redenen te over om een kijkje te nemen op de website van iXpando en te ervaren dat het wiel op het gebied van geïntegreerd modulair bouwen eindelijk is uitgevonden. Het wordt namelijk net zo LEAN geproduceerd als een auto of een mobiele telefoon.

www.ixpando.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top