Geld verdienen met het na-isoleren van je woonhuis

Energiebesparende maatregelen bestaande woningen

Er zijn behoorlijk wat maatregelen mogelijk om een bestaand woonhuis energiezuiniger te maken.

Voordat je aan de slag gaat is het  belangrijk om te weten waar je op moet letten.
Op deze manier is het ook mogelijk om eerst de grootste problemen van een woonhuis aan te pakken en pas op het laatst de minst rendabele onderdelen.

Het dak

Het dak is de grootste verliespost. Maar liefst 30% van alle energie gaat verloren door dit onderdeel van een woning.
Als dit onderdeel van het woonhuis nog niet is verbeterd dan is hier direct grote winst te behalen.
Je kunt je dak na-isoleren aan de binnenzijde maar ook aan de buitenzijde.
De goedkoopste optie is echter na-isoleren aan de binnenzijde.

Buitenmuren

De 2e plaats van grote energieverslinders wordt gedeeld door de buitenmuren en de ventilatie. Deze buitenmuren en de ventilatie zijn beiden goed voor 20% van het energieverlies van een woning.
Het isoleren van buitennuren gebeurd door gespecialiseerde bedrijven, omdat het isoleren van spouwmuren nu eenmaal specialistische kennis en apparatuur vereist, tenzij aan de binnenzijde van het woonhuis mogelijkheden zijn om isolatie aan te brengen, maar dat is niet aan te bevelen.

Ventilatie

Ondanks dat het zeer belangrijk is om voldoende te ventileren in een woonhuis is dit dit onderdeel toch goed voor maar liefst 20% energieverlies.
Heeft je woonhuis de beschikking over een WTW-installatie dan is het zaak om deze goed te onderhouden en juist in te regelen. Het kan ook een optie zijn om de bestaande afzuiging te vervangen door een WTW installatie.
Ga nooit alle naden en kieren dichten want dat werkt averechts en zorgt er in veel gevallen voor dat het binnenmilieu zeer nadelig wordt beïnvloed.

Kozijnen

De derde plaats wordt ingenomen door de kozijnen die 15% van het energieverlies voor hun rekening nemen.
Renovatie van dit gebouwonderdeel is behalve een technische verbetering ook direct merkbaar voor het comfort in de woning. Ondanks dat verreweg de meeste woningen in Nederland al zijn voorzien van 2 laagse geïsoleerde beglazing, zijn er vanwege oude en veelal slechte detaillering toch al veel kozijnen aan vervanging toe, omdat raamvleugels vaak niet goed sluiten of omdat kozijnen slecht zijn onderhouden en vanwege
houtrot moeten worden vervangen.
Let er op dat het voor het binnenklimaat beter is dat je bij het vervangen van kozijnen ook een goede WTW-installatie aanbrengt. De nieuwe dichtingen van de kozijnen zorgen er namelijk voor dat er geen ventilatie meer aanwezig is en dat kan weer voor problemen met de vochthuishouding gaan zorgen.

Vloeren

Ook de vloer is, ondanks de vierde plaats, toch nog verantwoordelijk voor een behoorlijk deel van het energieverlies van een gebouw.
Meestal kan dit gebouwonderdeel makkelijk worden geïsoleerd, maar ook hier zijn valkuilen aanwezig, vooral bij houten vloeren. Een hele goede manier die praktisch geen problemen oplevert is het vullen van de kruipruimte met schelpen.

Koudebruggen

Op de laatste plaats staan de koudebruggen die op diverse plaatsen in een gebouw aanwezig zijn en 5% bijdragen aan het energieverlies van gebouwen.
Dit onderdeel scoort gezien het percentage niet erg hoog, maar kan wel voor vervelende problemen zorgen.

Maar het blijft niet alleen bij het aanpakken van 1 specifiek onderdeel.
Door het isoleren en dichten van kieren kunnen er ook weer nieuwe problemen ontstaan, tenzij je integraal kunt renoveren.
Daarnaast kan het te zwaar isoleren van een onderdeel juist koudebruggen en condensatie, ter plaatse van verbindingen, tot gevolg hebben. Het blijft dus belangrijk om altijd een juiste combinatie van maatregelen toe te passen.

CO2 in woonhuizen

Een zwaar onderbelicht probleem in gebouwen is het afvoeren van CO2.
In bestaande, oude gebouwen, waar nog weinig tot niets is gedaan aan het verhelpen van naden en kieren is het probleem van CO2 bijna niet aanwezig, want juist via deze naden en kieren wordt het afvalproduct CO2 dat wij als mensen produceren makkelijk afgevoerd.
Door het isoleren en kierdicht maken van gebouwen wordt het afvoeren van CO2 echter een zeer groot probleem.
Probeer daarom, indien mogelijk, een WTW systeem te laten installeren.

Wil je je renovatieklus goed aanpakken dan is het advies om een integrale aanpak te kiezen en niet onderdeeltje voor onderdeeltje en er op het eind achter te komen dat je het niet goed hebt weten aan te pakken of dat het anders had gemoeten.
Laat je daarom adviseren door een terzake kundig adviseur. Het is een kostenpost maar het zal je wel behoeden voor het maken van fouten. Denk er daarbij goed aan dat de kosten van een goede adviseur niet opwegen tegen de problemen die kunnen ontstaan door problemen met het vocht in een woning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top