Is duurzaam bouwen in Nederland nog uniek?

Hoe uniek is duurzaam / energetisch verantwoord bouwen en renoveren nu eigenlijk in Nederland?

Af en toe zie je ze in nieuwsbrieven voorbij komen. De duurzame en energetisch verantwoord gerenoveerde woningen of de nieuwe energiezuinige gebouwen.

Voor de Nederlandse markt natuurlijk geweldig, maar als je eerlijk bent ten opzichte van jezelf is het natuurlijk niets nieuws meer als er energiezuinig wordt gebouwd of gerenoveerd.

Onze buren in Duitsland doen niet anders en ook in België zijn ze ons met een duizelingwekkende snelheid voorbij gestreefd. Zelfs zodanig dat ze bijna niet meer in te halen zijn.

Maar in Nederland zijn we weer goed in andere dingen. Wij zijn er namelijk heel goed in om te polderen en er zijn ook heel veel organisaties en personen die hiermee veel geld verdienen, maar uiteindelijk loop je vast of val je door de mand. Wat wij hier zogenaamd hebben gepresteerd na lang polderen, daar lachen ze om bij onze buren in België en Duitsland.

België in 2020

Hoezo EPG op nul in 2020 hebben ze in diverse grote steden in België gedacht? Als het in 2020 kan, dan kan het nu ook al, dus waarom zou je pas in 2020 doen wat je nu ook al kunt doen.

Wil je in België een huis bouwen of renoveren dan ben je verplicht om reeds nu aan de normen van 2020 te voldoen.

Is dat moeilijk? Natuurlijk niet, want alle techniek is reeds voorhanden en de Belgen weten één ding zeker: het functioneert.

Ze gaan er zelfs zo ver dat, mocht je er niet uit komen, de overheid je verder helpt met advies zonder je met een kluitje in het riet te sturen.

Sterker nog: Op geen enkele lokale bouwbeurs ontbreekt deze lokale overheid en staan ze eenieder graag met raad en daad te woord.

Duitsland in 2020

Duitsland is er helemaal klaar voor en bouwt ook nu al woningen volgens de 2020 norm, maar heeft de normering nog niet in elke deelstaat zo aangescherpt als in België het geval is, terwijl de kennis en kunde er wel is “uitgevonden”.

Het is dan wel frappant dat, ondanks dat de norm niet in elke deelstaat zo hoog wordt ingezet, er op eigen initiatief toch zeer hoogwaardig presterende gebouwen worden gebouwd. Men weet gewoon dat goed presterende gebouwen in de toekomst geld opleveren doordat de energie rekening heel laag of nihil is.

Het zit er in de genen.

Nederland in 2020

Het begint er stilletjes aan op te lijken dat ik beter kan emigreren naar België of Duitsland. Voor de techniek is het inderdaad zeker zo en zeker als je kijkt naar de opgave die we hebben om in 2020 onze techniek en wetgeving klaar te hebben op het gebied van energetisch verantwoord bouwen, zoals we dat samen in Brussel hebben afgesproken.

Ik weet een ding zeker: 2020 zullen we zeker gaan halen want duurt immers nog maar 5 jaar, maar de EPG van “nul” gaan we in Nederland absoluut niet halen, tenzij er een aantal slimme jongens in de klas zitten die de rekenmethodiek voor het berekenen van de EPG wederom wat soepeler naar beneden bijstellen zoals we dat een paar jaar geleden hebben gedaan toen we van 0,8 naar 0,6 moesten opschuiven.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen

We hoeven niet ver te reizen om erachter te komen welke techniek we zouden moeten toepassen voor energetisch goed presterende gebouwen.

Kijk naar een beurs als de BAU in München die elk oneven jaar wordt georganiseerd.

Heel veel buitenlanders maar relatief weinig Nederlanders. Ze zijn er wel maar ze zijn ook al na een dag weer vertrokken, want vaak is het een uitje en wachten die “grosse potten Bier” al in hartje München, maar willen we ook nog op tijd het vliegtuig halen.

Als je echter 2 volle dagen voor deze beurs wilt reserveren dan zul je materialen, technieken en methodes zien die hier in Nederland één op één toepasbaar zijn en zelfs ook al in Nederland via importeurs leverbaar zijn of rechtstreeks te bestellen zijn in Duitsland.

Ieder even jaar wordt in Essen de SHK georganiseerd. Nou ligt Essen (Duitsland) niet ver van de Nederlandse grens vandaan dus het is in ieder geval heel goed te bereiken met de auto. Als de installateurs in Nederland daar nu eens naartoe zouden gaan om te bekijken wat onze oosterburen allemaal voor ons op de plank hebben liggen. De techniek is volledig doorontwikkeld en in de praktijk getest.

Je hoeft het maar over te nemen.

De volgende SHK in Essen wordt gehouden van 9 tot 12 maart 2016 in Essen. Wellicht komen we elkaar daar tegen.

De oplossing?

Ondanks mijn snerende opmerkingen richting degenen die het aangaat ben ik ook positief gestemd, onder druk wordt alles vloeibaar en we zullen iets moeten doen richting 2020 en zeker ten aanzien van de EPG.

Dus te elfder ure zullen we het wel weer op de rails krijgen, maar waarom maken we het ons in de tussentijd zo moeilijk door maar te blijven roepen dat het nog niet kan, dat het nog te duur is en dat de techniek in de kinderschoenen staat.

Ik begrijp wel waardoor het komt. Het is onze trots. We durven namelijk niet te erkennen dat we te weinig van onze eigen kaas hebben gegeten op het gebied van het “jatten” van techniek van onze buren (volgens de Duitsers zijn de Nederlanders daar namelijk heel erg goed in).

Beter is om het niet te jatten maar om samenwerking met onze buren te zoeken. We hebben er maar 2 en die willen heel graag de samenwerking aangaan en zeker als ze geld aan ons kunnen verdienen.

Stop dus met polderen en ga aan de slag en mocht je er niet uit komen dan mag je mij altijd bellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top